Alpha Hydroxy Acids (AHA's)

AHA’s zijn fruitzuren. Bekende voorbeelden hiervan zijn citroenzuur, ascorbinezuur, glycolzuur en appelzuur. Fruitzuren lossen de “lijm” op die de huid bij elkaar houdt en zorgen er zo voor dat dode huidcellen losgeweekt worden. Hierdoor verschijnen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte, terwijl de onderste huidlagen juist dikker worden. Dit zorgt voor een fris uitziende en glad aanvoelende huid. 

AHA’s kunnen schade veroorzaakt door de zon verminderen, waaronder fijne lijntjes en rimpels. AHAs zorgen daarnaast voor een verhoogde aanmaak van collageen en hyaluronzuur. Dit zorgt vervolgens weer voor een elastische en gehydrateerde huid.


Ascorbinezuur (Vitamine C)

Vitamine C is ook wel bekend als ascorbinezuur of ascorbic acid. Het is een krachtige antioxidant die veel voordelen biedt voor je huid. Helaas heeft het eten van groentes of fruit met vitamine C geen effect op het percentage vitamine C in de huid. Daarom wordt het gebruik van huidverzorging met extra vitamine C aangeraden. 

Eén van de voordelen van vitamine C is dat het de natuurlijke collageen productie van je huid een boost geeft. Collageen is een lijmvormig proteïne (kolla = lijm in het Grieks), welke van nature voorkomt in het bindweefsel van de huid. Collageen zorgt voor een stevige en elastische huid, en voorkomt huidveroudering.

Daarnaast remt vitamine C de aanmaak van het enzym tyrosinase af, welke verantwoordelijk is voor de melanineproductie. Het verlagen van de melanine-aanmaak draagt bij aan het verhelderen van de huid en het verminderen van hyperpigmentatie

Bovendien helpt vitamine C om UV-schade van de huid te beperken.  Let hier wel op: vitamine C is geen vervanger van een zonnebrand. Het kan de huid zelfs gevoeliger maken voor UV-licht. Het wordt daarom sterk aangeraden om, een zonnebrand aan te brengen na het gebruiken van een vitamine C serum. 


Glycolzuur (Glycolic acid)

Glycolzuur is waarschijnlijk de meest bekende AHA, en is zeer effectief voor het verkrijgen van een gladde en frisse huid. Voor meer over AHA's, zie "Alpha Hydroxy Acids (AHA's)". 


Hyaluronzuur (Hyaluronic Acid)

Hyaluronzuur is een lichaamseigen molecuul, bekend door zijn vochtvasthoudende functie. Het komt met nature voor in het lichaam, en zorgt onder andere voor het soepel houden van de gewrichten. Daarnaast is kampioen in het vasthouden van vocht: hyaluronzuur kan wel tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Dit maakt het een ideaal ingrediënt in skincare om de huid optimaal te hydrateren

Dankzij deze eigenschap is hyaluronzuur ook effectief tegen huidveroudering: naarmate de huid ouder wordt, is deze minder goed in staat om zelf vocht vast te houden. Het resultaat: een minder soepele en zachte huid. Door de voorraad hyaluronzuur aan te vullen, verbetert de elasticiteit van de huid, en wordt het ontstaan van fijne lijntjes voorkomen.

Hyaluronzuur is een zachte vochtinbrenger en daardoor geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor de gevoelige, droge of acné-gevoelige huid.

 


Niacinamide (Vitamine B3)

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, is een wateroplosbare vitamine welke ontzettend veel voordelen kan bieden voor vrijwel alle huidtypes.

Zo bevorderd niacinamide de productie van collageen en ceramiden.

Collageen en ceramiden zorgen onder andere voor de elasticiteit en stevigheid van de huid.

Naarmate de huid verouderd, neemt de natuurlijke voorraad hiervan af: daarom is het belangrijk om deze voorraad aan te vullen met skin care, om de vorming van rimpels en fijne lijntjes te voorkomen.

Daarnaast is niacinamide perfect voor de acne gevoelige huid: het werkt ontstekingsremmend en reguleert de talgproductie.

Het bestrijdt hierdoor effectief een vette huid, puisjes en acné.

De huid met hyperpigmentatie en oneffenheden heeft ook baat bij het gebruik van niacinamide:

verschillende studies hebben aangetoond dat pigmentvlekken kunnen verminderen bij het aanbrengen van een crème of serum met niacinamide.

Let op: de voordelen van niacinamide zijn het beste te merken als het product minstens 4% niacinamide bevat. Daarnaast wordt het afgeraden om niacinamide te combineren met producten met vitamine C.


Peptides (Palmitoyl Tripeptide-1)

Palmitotoyl Tripeptide-1 (Tripeptide-1) is een synthetische peptide, bekend om zijn anti-aging kwaliteiten. Tripeptide-1 heeft de kwaliteit om de huid als het ware te “vertellen” hoe zij er beter uit kan zien door de huid een signaal te geven dat er collageen aangemaakt moet worden.

Collageen is een complete proteïne, wat het ongeschikt maakt om direct via huidverzorging aan te brengen. Het is namelijk niet in staat om door de bovenste huidlaag te penetreren. Peptides daarentegen (zoals Palmitotoyl Tripeptide-1) zijn kleinere fragmenten van proteïnen. Hierdoor kunnen deze wel doordringen in de huid en zijn werk doen. 

Deze verhoogde collageen aanmaak resulteert vervolgens in een jonger uitziende en stevigere huid. Dit is belangrijk om huidveroudering te voorkomen, aangezien de natuurlijk hoeveelheid collageen in je huid afneemt met het ouder worden.


Salicylzuur (Salicylic acid)

Salicylzuur is een gouden keuze als je te maken hebt met een onzuivere huid, puisjes of acné. Het is een zogeheten BHA (beta-hydroxizuur). Wanneer het wordt aangebracht op de huid, zal het de “lijm” oplossen tussen de huidcellen. Dit voorkomt verstopte poriën, en daarmee puisjes en mee-eters. 

Een BHA is, in tegenstelling tot AHA’s, niet wateroplosbaar maar oplosbaar in olie. Hierdoor kan het daadwerkelijk de poriën binnendringen en daardoor mee-eters effectiever kan bestrijden en voorkomen.

Daarnaast heeft salicylzuur ook nog een ontstekkingsremmend effect. Het werkt hierdoor ook tegen roodheden. Door het verzachtende effect is het ook toepasbaar op de gevoeligere en drogere huid.


Squalaan (Squalane)

Squaleen is een lichaamseigen stof: ongeveer 13% van ons talg bestaat uit squaleen. De hoeveelheid squaleen neemt af met het ouder worden: het is dus een goed idee om deze missende hoeveelheid aan te vullen via huidverzorging. Voor huidverzorgingsproducten wordt squaleen meestal verkregen uit plantaardige bronnen zoals suikerriet. Om het stabieler te maken wordt squaleen gehydrogeneerd: omgezet van een onverzadigde naar een verzadigde olie. Het resultaat daarvan is squalaan, wat langer houdbaar is en verwerkt kan worden in skincare producten.

De huid herkent squalane als huideigen en is daarnaast adaptogeen: bij een vette huid zal het ervoor zorgen dat deze minder vet wordt, en bij een droge huid juist wel. Daarnaast verstopt het de poriën niet. Dit maakt squalaan geschikt voor vrijwel alle huidtypen

Squalane is ook geschikt als anti aging product:het geeft de collageenproductie een boost, wat zorgt voor een stevigere en elastischere huid. Daarnaast zorgen de antioxidanten in squalane voor de bestrijding van vrije radicalen. Dit voorkomt de vorming van rimpels en fijne lijntjes.