Seizoenswisseling en het verliezen van wimpers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij veel klachten van uitgevallen wimpers ? Maak je niet te veel zorgen. Het uitvallen van de wimpers staat namelijk in verband met de seizoenswisseling. Zo is de lente begonnenen begint al het groen weer te groeien en te bloeien. 

 

Onze haren, wimpers en nagels maken in deze tijd van het jaar ook een groei door. Hierdoor verliezen wij sneller onze wimpers en daarmee vallen ook de wimperextensions sneller mee uit. Wat in het najaar gelijk staat aan het uitvallen van de bladeren van de boom. 

 

Hoe dat komt leg ik uit aan jou als klant 

 

Het ontstaan van  een haartje

 

Om te kunnen begrijpen waarom ieder mens last heeft van haaruitval, lichten wij eerst het functioneren van de (wimper)haren toe. De gezichtshuid bevat haarfollikels: kleine fabriekjes die jouw haartjes produceren. Haarcellen ontwikkelen zich in deze follikels, ofwel de haarzakjes die in het bindweefsel zitten. Elk haartje heeft een eigen leven en groeit vanuit de onderkant. Nieuwe cellen worden aangemaakt onder de huid en duwen de oude cellen door de opperhuid. De groei van een haartje kan in drie etappes worden verdeeld: de anagene fase, de catagene- ook wel overgangsfase genoemd en dan de telogene (rust)fase. Deze fase eindigt door het uitstoten van de oude haar door een nieuwe anagene haar, waarna de haarfollikel in de stand-by modus gaat. Na twee tot twaalf maanden wordt deze weer actief en begint de cyclus van voren af aan. Haaruitval is dus heel normaal.

 

De invloed van het seizoen op haarverlies

 

Veelal bevindt 90% tot 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en bevindt de resterende 5% tot 10% zich in de rustfase. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van vijftig tot honderd haren per dag, dit kan in het voorjaar en najaar dus meer zijn. Wetenschappers wijzen als een van de oorzaken achter de seizoensgebonden haaruitval naar de zon. De zon heeft invloed op de hormonen in het lichaam, die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt hoger maakt. 

 

Het licht

 

Als we van de winter overgaan naar de lente neemt de kracht van het zonlicht steeds meer toe. Daarnaast neemt het oestrogeen weer toe en wordt onze haargroei gestimuleerd. Hierdoor heb je in de lente meer haaruitval, omdat de oude haren ruimte moeten maken voor de nieuwe haren. In de zomer hebben de haarfollikels constant last van sterk direct zonlicht. Dit heeft een langdurig effect, dat zich na zo’n twee tot drie maanden manifesteert in meer haaruitval. Dat is zo rond de tijd dat de herfst begint. Zo neemt in de herfst de hoeveelheid oestrogeen af. Hoeveel de oestrogenen afnemen, is genetisch bepaald. Bovendien heeft ultraviolet licht een effect op de activiteit van het mannelijke hormoon testosteron. Dit bevordert de hoeveelheid vrije elementen die verantwoordelijk zijn voor de haartransitie naar de telogene (rust)fase, waarbij de haar uitvalt. 

 

Belangrijk voor klanten

 

De informatie over de Lash Shed is nuttig ...

Zo bij je er van bewust dat er in bepaalde periodes, de seizoenswisselingen, meer wimpers en dus ook wimperextensions kunnen uitvallen. Dat ligt dus niet zo zeer aan het gebruiken van slechte producten of het slecht uitvoeren van de behandeling. Ons lichaam reageert op de verandering van de intensiteit van het zonlicht. Je kunt het ook zien aan de verandering van de natuur om je heen: na een rustperiode in de winter komt in het voorjaar alles weer tot bloei. 

 

gevarieerde voeding

 

De nummer één oorzaak van haartuitval bij vrouwen onder de 50 jaar is voeding, dit geldt voor zo’n 30% van de vrouwen. Het uitvallen van hoofd- en wimperhaar kan komen door een tekort aan vitaminen en mineralen, zoals selenium, ijzer en zink. Net als onze huid zijn onze wimperharen een soort van visitekaartje. Wanneer wij stress hebben, een tekort aan vitaminen en mineralen, te weinig bewegen of minder gezond eten, worden onze haartjes droog en kunnen dan zelfs uitvallen. Zorg ervoor dat je dus voldoende vitamine A,C, E en mineralen binnen krijgt. Gevarieerd eten met zowel groenten, fruit, granen, noten, zuivelproducten en vleeswaren (vitamine A) is het advies. 

 

Weetje

 

Een tekort aan mineralen, zink en ijzer kan een oorzaak zijn voor haaruitval. Het zorgt er namelijk voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, ook je wimpers hebben deze bouwstof nodig. Volkorenbrood kan zorgen voor een minder goede opname van zink in het lichaam. Zink en ijzer zitten bijvoorbeeld in rood vlees, eieren, pompoenzaden, paranoten en amandelen. 

 

Doe een wens!

Het wegblazen van een uitgevallen wimper op je vinger is een traditionele gelegenheid om een wens te doen. Heb jij nog wensen? Laat ze dan nu in vervulling gaan.